طراحی نمای ساختمان با هدف پایداری، ارزان و مقرون به صرفه بودن یکی از مهم ترین شیوه های معماری از گذشته تا به عصر حاضر بوده است..علاوه بر متریال های بازیافتی همچون شیشه و پلاستیک، مواد نوآورانه ای مانند بافت تشک های خوش خواب، ظروف بستنی، صندلی های پلاستیکی و ضایعات بازیافتی میتوانند جزئی از متریال های نما برای کارهای فوق العاده باشند. به واسطه حمایت از معمارنی که برای عوامل پایدار و حفظ منابع طبیعی از متریال و مصالح بازیافتی بهره می برند،نمونه هایی از نماهای ساختمان با متریال های منحصربه فرد و غیرمتعارف وجود دارند که میتوانند راهنمای خوبی برای طراحی کارهای خاص باشد.
_رنگ معمولا شامل رنگدانه، رزین، حلال و مواد افزودنی است
نقش رنگدانه آماده کردن رنگ، پنهان کردن و کنترل براقیت است.
رنگدانه ها معمولا به دو گروه تقسیم می شوند. یکی از آنهایی که به نام ‘Prim Pigments’ شناخته می شود، شامل رنگدانه هایی از قبیل دی اکسید تیتانیوم (سفید)، اکسید سبز کروم، اکسید آهن زرد و قرمز و غیره است. گروه دیگری از رنگدانه ها که ‘Pigments Extender’ نام دارد و شامل کلسیم (کربنات کلسیم)، تالک (منیزیم سیلیکات)، میکا، باریت (باریم سولفات)، و غیره است.
پایه اصلی پوششهای آلی را رزین تشکیل میدهد، انتخاب نوع پوشش معمولا از روی نوع رزین انجام میپذیرد.
از وظایف اصلی رزین در پوشش،ایجاد فیلم روی سطح است.رزین بوسیله این خاصیت خود قادر است سطح زیرین را از محیط اطراف خود جدا کند.ترکیبات با اندازه مولکولی کوچک ممکن است روی سطح به خوبی پهن شوند ولی قادر نیستند که فیلم ایجاد نمایند.
از وظایف دیگر رزین چسبندگی به خود و به سطح است. اگر چسبندگی پوشش به سطح زیرین خوب باشد ،میتواند بسیاری از خواص را حفظ کند و به صورت یک محافظ دائمی عمل کند.
مقاومت در برابر عوامل خورنده یکی دیگر از وظایف رزین در رنگ است
رزین های پلی اورتانی
رزین های اکرلیک
رزین های اکریلیک ترموپلاست ( گرما نرم )
رزین های ترموست ( گرماسخت )
حلال به عنوان یک حامل برای رنگدانه ها و رزین عمل می کند ، حلال ممکن است آلی باشد یا معدنی یا آب.
_حلال های الکلی: متانول، اتانول، ایزو پروپیل الکل و
_حلال های های کتونی : استون، متیل اتیل کتون، متیل ایزو بوتیل کتون و
_ حلال های اتری: دی اتیل اتر، دی ایزوپروپیل اتر
_حلال های استری :متیل استات، اتیل استات، نرمال بوتیل استات و
_حلال های ترپنی:روغن کاج، دی پنتن و… از قدیمیترین گونه حلالها میباشد که از درختان کاج و صنوبر به دست می آیدو در گذشته مصرف بسیار زیادی در ساخت رنگهای ساختمانی، ورنیها و رنگهای هنری داشتهاند
_ حلال های هیدروکربنی آروماتیک :بنزن، تولوئن
_حلال های هیدروکربنی الیفاتیک :وایت اسپریت، نفت حلال
_حلال های هیدروکربنی کلره : متیلن کلراید، تری کلرواتیلن
مواد افزودنی – برای ارتقاء خواص خاص مانند سهولت قلم خوری، مقاومت در برابر کپک، مقاومت در برابر خراش، خشک شدن و مقاومت خمشی.
نخستین بار در دهه 70میلادی، معمارانی در کشور آمریکا تصمیم به نصب سنگ بر روی آسمان خراش های عظیم به روش خشک را گرفتند. علت طراحی این سیستم مقاومت نمای ساختمان دربرابر نیروی شدید باد در ارتفاعات بود و این روش مدرن و نوپا مورد تأیید استاندارد های جهانی و مورد توجه بسیاری از معماران سرتاسر جهان قرار گرفت. در کشور ایران نیز برای اولین بار در دهه 70 شمسی این روش مورد استفاده قرار گرفت و همچنین در سال های اخیر معماران و سازندگان صنعت ساخت و ساز کشور از مزایای این سیستم آگاه و از آن در ساختمان های خود بهره برده اند.
پیش از این متریال نما ، با ملات یا چسب سیمانی به سازه اصلی ساختمان فیکس می شد، در این روش نصب امکان استفاده از عایق کاری برای سازنده وجود نداشته و همچنین در ارتفاعات زیاد بار باد وارد شده به سازه باعث کاهش استحکام متریال نما و نهایتاً باعث سقوط آن شده که خطرات جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. در سیستم نمای خشک متریال نما توسط زیر سازی های آلومینیومی و بدون استفاده از نیروی چسبندگی بر روی سازه اصلی اعمال شده که باعث طولانی شدن عمر نما می شود
پانل سیمانی الیاف دار(فایبرسنت برد)
صفحات سیمانی مصلح شده با الیاف که با نام فایبرسمنت،سمنت برد با صفحات سیمانی الیافدار شناخته می شوند.
سرامیک پرسلانی
سرامیک پرسلانی زیر مجموعه ای از تایل های سرامیکی است با این تفاوت که در دمای بالاتری (نزدیک به 1400 درجه سلسیوس)
کرتین وال
کرتین وال یا دیوار پرده ای پوششی شفاف برای نمای ساختمان های امروزی و مدرن هستند که هیچ بار مرده از ساختمان را به دوش نمی کشند و تنها وزنی که تحمل میکنند وزن خودش و نیروی باد وارد شده بر آن است
نمای کرتین وال در برابر لرزش های زمین لرزه و طوفان ، سرقت ، حرارت ، آتش سوزی و… مقاوم بوده